Ostatnio moja specjalność - gulasz ze schabu
Potrzebne:
1. Schab
2. Warzywa - marchew, pietruszka, cebula, czosnek
3. Pieprz, sól, ziele angielskie
4. Odrobina mąki i śmietany
5. Olej
Schab kroimy w plastry, nacieramy solą i pieprzem, rozbijamy lekko
Rozbite plastry kroimy w większą lub mniejszą kostkę / jak kto lubie
Kosteczki obtaczamy delikatnie w mące i wrzucamy na bardzo rozgrzaną patelnię, z odrobiną oleju.
Smażymy kostki mięsa na dużym ogniu aż się zarumienią - zamykamy w ten sposób pory w mięsie i zatrzymujemy jego soki dla naszego podniebienia:)
Wlewamy szklankę bulionu - raczej więcej niż mniej - ponieważ teraz dłuuugo będziemy dusić a on będzie parował - i trzeba będzie dolewać.
Bierzemy się za warzywka - kroimy wszystko drobniutko i dorzucamy do duszącego się pod przykryciem mięsa.
Dusimy wszystko dość długo - około 2h aż do całkowitej miękkości mięsa
Gdy mięso już będzie gotowe, zabielamy sos odrobiną śmietany (do kubka ze śmietaną wlewamy odrobinę gotującego się sosu i mieszamy - aby się nie zważyła - i dopiero dolewamy na patelnię)
Zdjęcie gulaszu przed zabieleniem - po zabieleniu tak szybko zniknął, że nie zdążyłam pstryknąć zdjęcia;)
Gotowe.
Podajemy z ziemniaczkami i buraczkami, lub
z chlebem, lub
z kaszą gryczaną i ogórkami kiszonymi.
Pozdrawiam!!!
Bardzo lubię gulasze z warzywami, szczególnie jesienią. Mają wtedy takie wyjątkowy smak :)
OdpowiedzUsuń