Szukaj...

niedziela, 12 sierpnia 2012

Fritata wegetariańska

Witam, dzisiaj proponuję zrobienie fritaty wegetariańskiej, według mojego pomysłu!

Potrzebne:
ziemniaki
cukinia
pomidory
cebula
ser żółty najlepiej w plasterkach
4-5 jajek
masło
przyprawy


Ziemniaki obieramy i kroimy w dość cienkie plastry (ok 5mm). Podgotowujemy w osolonej wodzie - gotujemy ok. 10 minut od zagotowania. Po ugotowaniu odcedzamy.
W czasie gotowania obieramy cukinie i kroimy w cienkie plastry - ok 3mm- solimy i kładziemy na papierze kuchennym w celu odsączenia wody.
Kroimy cebulę i podsmażamy na masełku.
Podsmażoną cebulę ściągamy do miseczki a na tej samej patelni układamy cukinię - dusimy ją na wolnym ogniu aż do zmięknięcia. Ściągamy do miseczki.
Do tej samej patelni wkładamy podgotowane ziemniaki - i na małym ogniu smażymy je co trochę obracając.
W tym czasie obieramy pomidory i kroimy w grube kawałki.
Pieprzymy i solimy do smaku.
Gdy się już przyrumienią  ziemniaki układamy na nich po kolei - cukinię, cebulę i pomidory. Całość zalewamy rozbełtanymi jajami z solą.
Smażymy pod przykryciem na wolnym ogniu aż do ścięcia się jajek - następnie układamy na wierzchu ser żółty.
Zanim zacznie się rozpuszczać zaczynamy drewnianą łopatką podważać brzegi fritaty. Po dokładnym podważeniu za pomocą talerza lub tacy odwracamy omlet i zsuwamy na patelnię.
Odwrócony omlet wygląda mniej więcej tak:
Chwilę smażymy i ściągamy z gazu.
Tak zrobioną fritatę polecam z jakąś surówką do obiadu (ja jadłam z mizzerią) lub na drugi dzień odgrzaną z jeszcze większą ilością sera!!
PYSZNE

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz