Kalafior i fasolka szparagowa - to na moim stole w lecie króluje niezmiennie. Po prostu je uwielbiam. I tak szukam wciąż nowych przepisów, by urozmaicić sobie posiłki.
Dziś opowiem o kotletach z kalafiora..
Co potrzebne
Kalafior - niedużo
Cebulka
Ser żółty
Bułka tarta
Jajko
Koperek, sól, pieprz
Można też dodać jakieś pestki do bułki tartej, orzechy czy płatki śniadaniowe.
1.Kalafior gotujemy w osolonej wodzie - ale żeby nie był za miękki to bardzo ważne!
3. Ser żółty ścieramy na tarce na grubych oczkach lub kroimy w małe kawałki
4. Ugotowany i ostudzony kalafior pieprzymy i solimy, następnie ubijamy jak ziemniaki, dodajemy podsmażoną cebulę, ser. Mieszamy.
5. Wbijamy jajko i dodajemy dość sporo bułki tartej oraz koperek
6. Ugniatamy rękami i formujemy kotleciki
7. Panierujemy je w roztrzepanym jajku i bułce tartej.
8. Smażymy na złoty kolor
Tyle:)
Smacznego!!
Katalog stron
Wlasnie robie te kotleciki mam nadzieje, ze wyjda super! Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńKoniecznie daj znać!:)
Usuń