Szukaj...

poniedziałek, 27 sierpnia 2012

Kotlety z kalafiora - wegetariańskie

Kalafior i fasolka szparagowa - to na moim stole w lecie króluje niezmiennie. Po prostu je uwielbiam. I tak szukam wciąż nowych przepisów, by urozmaicić sobie posiłki.
Dziś opowiem o kotletach z kalafiora..

Co potrzebne
Kalafior - niedużo
Cebulka
Ser żółty
Bułka tarta
Jajko
Koperek, sól, pieprz

Można też dodać jakieś pestki do bułki tartej, orzechy czy płatki śniadaniowe.

1.Kalafior gotujemy w osolonej wodzie - ale żeby nie był za miękki to bardzo ważne!

2. Cebulkę kroimy i podduszamy


3. Ser żółty ścieramy na tarce na grubych oczkach lub kroimy w małe kawałki

4. Ugotowany i ostudzony kalafior pieprzymy i solimy, następnie ubijamy jak ziemniaki, dodajemy podsmażoną cebulę, ser. Mieszamy.




5. Wbijamy jajko i dodajemy dość sporo bułki tartej oraz koperek
6. Ugniatamy rękami i formujemy kotleciki
7. Panierujemy je w roztrzepanym jajku i bułce tartej.
8. Smażymy na złoty kolor

Tyle:)
Smacznego!!
Katalog stron

2 komentarze:

  1. Wlasnie robie te kotleciki mam nadzieje, ze wyjda super! Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń