Szukaj...

czwartek, 16 sierpnia 2012

Leczo wegetariańskie

Witam, dzisiaj zaproponuję Ci zrobienie lecza. Jest to idealny moment, ponieważ właśnie teraz można kupić tanie warzywa, potrzebne do tej potrawy.
Potrzebne będzie

1. Papryka, najlepiej kolorowa, może być podwiędnięta
2. Papryczka chili świeża lub suszona
3. Pomidory - bardzo dojrzałe, mięciutkie
4. Cebula - ostra
5. Czosnek
6. Cukinia
7. Marchew
8. Pietruszka


Cebulę kroimy w kosteczki, podduszamy na oleju i wrzucamy do dużego gara. W nim dusimy pokrojone w kostkę paprykę, cukinię, pokrojone w paseczki marchew i pietruszkę. Długo dusimy. Potem dodajemy pokrojone w duże kawałki pomidory. Dodajemy pół posiekanej papryczki chili, i dwie główki czosnku - posiekane. Dusimy aż wszystkie warzywa będą miękkie i woda odparuje.
Dosalamy i dopieprzamy do smaku.
Gotowe leczo pakujemy do słoików, które później 15 minut pasteryzujemy. Odwracamy dnem do góry aż ostygną. To wszystko.

Gdzie takie leczo można wykorzystać?
1. Do jajecznicy
2. Do ryżu
3. Do makaronu
4. Do wszelkich sosów
5. Do zupy!!!!!
6. Do nalesników na ostro - przepis gdzieś we wcześniejszych wpisach:)

POLECAM!

3 komentarze:

  1. wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. 2 glowki czosnku - nie za duzo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hmm zapewne zależy jakie główki i do jakiej ilości reszty składników - ja robię zawsze "hurtem" i d=tym razem dałam właśnie dwie główki.. jak kto lubi;-)

      Usuń